JOHANNIS MEIJER, TRAINER JEUGD OPEN DOJO

Budo biografie Johannis Meijer

Laat ik me even voorstellen: ik ben Johannis Meijer, geboren in Amsterdam in 1976 en opgegroeid in Nieuw-Vennep, een dorp in de Haarlemmermeer.

Een aantal van mijn neven deden aan judo, dus toen ik een jaar of acht was heb ik een aantal lessen judo gevolgd. Dit was mijn eerste kennismaking met budo. Wat me al snel tegen de borst stuitte was dat we tijdens het judo niet de benen van de tegenstander mochten vastpakken om te werpen en dat het zetten van klemmen op vingers en voeten niet mocht, terwijl dat een ideale manier was om uit een klem te ontsnappen. Na ongeveer een half jaartje stopte ik er dus mee. Dat ik op deze leeftijd me daar al druk om maakte, gaf wel aan dat ik naar andere budo vormen op zoek was.

Toen ik in de brugklas bij een vechtpartij betrokken raakte, raadde een leraar op school me aan om aan een vechtsport te gaan doen om zelfbeheersing te leren. Mijn ouders deden daar niets mee, maar toen ik in het volgende schooljaar een klasgenootje leerde kennen die aan karate deed, was ik na een proefles op de lokale sportschool direct “verkocht”.

De leraar was Rene Boon, een ex-Europees kampioen wedstrijd (KBN) karate. Er werd tijdens de lessen veel gespard, maar les in techniek ontbrak.

Hier was ik 14 jaar tijdens een karateles bij Rene Boon.

Na vier jaar getraind te hebben op deze sportschool werden we uitgenodigd om mee te doen aan een Koshiki (full contact bogu) toernooi op de KLM karateklub. De leraar van die club, shihan Konno gaf ons eerst les in full contact bogu karate. Ik merkte dat veel sparren zonder gedegen techniek training zinloos was. Alle leerlingen van Konno konden beter en harder stoten en trappen dan ik. Tijdens het toernooi zag ik ook alle hoeken van de mat. Een openbaring, omdat tijdens KBN (semi contact) wedstrijden het me daarvoor goed afging.

Jeugdlid Open Dojo met Bogu Kumite uitrustig aan.

Toen ik dit vertelde aan een vriendin, zei ze dat ze wel iemand kende die full contact karate deed met beschermers zoals op het Koshiki toernooi. Ze was wel eens wezen kijken bij een toernooi. (Het jaarlijkse Genwakai toernooi in Leimuiden). Zo kwam ik in aanraking met Genwakai karate. Wat ik toen niet wist, was dat shihan Konno de voorouder van het Genwakai karate (Gensei Ryu) naar Nederland gebracht heeft. Mijn Genwakai leraar, shihan Kobayashi kende Konno ook, maar het waren geen vrienden, waar ik achter kwam toen ik hem vertelde over mijn Koshiki avontuur.

Het Genwakai karate heeft me gevormd als karateka. Bij de school van shihan Kobayashi in Alphen werden de leerlingen gesmeed tot gedisciplineerde karateka’s met hun lichaam als wapen. Een enkele stoot of trap was genoeg om een tegenstander uit te schakelen. Tenminste, zo redeneerde men bij Genwakai. Een aantal jaren later kwam het UFC en de K- 1 in de mode. Karateka’s namen het op tegen kickboksers en deelnemers van andere budo stijlen. De karateka’s brachten het er niet best vanaf. Een wedstrijd die me scherp voor de geest staat, was een karateka tegen een teakwondoka. De taekwondoka was zoveel beter in trappen dat de karateka geen schijn van kans had.

Ik wilde dit ook leren en ging ook op taekwondo-les. Dit was wel wennen, want de focus lag inderdaad niet op stoten, waar ik goed in was, maar op trappen. Een leerzame periode…

Ik ben samen met een vriend aikido gaan beoefenen, iets wat hem meer mentale rust en ontspanning gaf. Ik leerde hiermee zelf ook de zachte kant van budo waarderen.

Een andere vriend van Genwakai ging Japans studeren in Japan en kwam daar in aanraking met Buken ryu. Een Genwakai grootmeester heeft deze stijl opgericht als moderne Gensei Ryu stijl, die zich aan kon passen aan K-1 vechters. Deze shihan, Shimizu, deed jarenlang onderzoek en wist karate te moderniseren. Zijn leerlingen deden ook mee aan kickboks- en BJJ gevechten om hun techniek te toetsen. Mijn vriend behaalde de meestergraad in Buken ryu en nam deze kennis mee naar Nederland.

Sensei Wouter Go.  Hij haalde Buken ryu naar Nederland.

Hij begon een school waar ik direct lid van werd. Bij deze school leerde ik naast Buken ryu karate ook Buken ryu iaido.

Hier oefen ik een iado kata bij de Buken ryu dojo.

Jeroen Sikkema was ook geinteresseerd in de weg van het zwaard en nam ook les bij de Buken ryu dojo. Zodoende leerde ik Jeroen Sikkema kennen. Een budo vriendschap voor het leven was geboren. Jeroen en ik vullen elkaar goed aan. Ik met wat meer klassieke budo kennis en Jeroen met toegepaste kennis uit alle budo vormen die hij gestudeerd heeft (en dat zijn er nogal wat…).

Jeroen en ik tijdens een kenjutsu oefening in Open Dojo

Nu Jeroen zijn eigen school, Open Dojo, gestart is, geef ik karate les aan de jeugd. Hierbij combineer ik klassieke Gensei ryu technieken uit het Genwakai met moderne technieken uit het Buken ryu.

Leerlingen leren zo het klassieke (full contact) karate en het moderne karate te combineren in een veilige omgeving. Een ideale manier om jezelf te leren kennen en te groeien op lichamelijk en mentaal vlak.

Les in Bogu sparren met een jeugdlid (in de achtertuin vanwege de Corona-lockdown).

Ik ben dol op kinderen, (zelf heb ik vier kinderen), en ze iets leren waardoor ze groeien vind ik het mooiste wat er is. Zelf blijven groeien in budo is iets wat ik mijn hele leven hoop te kunnen doen.

OSU

Johannis Meijer

Translate »