Als je specifiek Iaido, Kenjutsu bij ons gaat trainen kun je de eerste keer uiteraard een obi, bokken en saya bij ons lenen. Gewone makkelijk zittende kleding, trainingspak is afdoende. Uiteraard als je regulier lekker komt trainen en je het geld hebt kun je materialen aanschaffen. Hieronder wat tips. In de training zal uiteraard het een en ander toegelicht worden.

Obi (een gekleurde band om je middel)

Voor onze iaido beoefenaars (iaidoka’s) is elke band goed die je meeneemt vanuit een andere school. Mocht je geen band hebben dan dus een witte band. Na het behalen van de eerste graad  (Praktijk examen + examen Theorie A) dan zal de trainer in overleg met jou een Open Dojo band bestellen.

Houten oefenzwaarden

Een Bokken kan je eventueel hier bestellen. Je bent hier vrij in uiteraard maar onze tip: Bokken van goede kwaliteit en uit Japan.

Saya (schede)

Een Saya is nodig om met een Bokken het trekken en wegsteken van het zwaard goed te leren. Er zijn zwaardscholen waar zonder saya getrained wordt en waar de handeling geheel ritueel is. Bij ons train je met Iai-to en met Bokken altijd met Saya als het om iaido gaat.

Softzwaard 

Een softzwaard voor ons sparren is ook handig om zelf te hebben. LET OP! Ze gaan wel uiteindelijk kapot.

Iai-to en Shin-ken

Heb je al een iaito of shinken laat deze dan eerst keuren door de trainer. In de gymzaal trainen we met Iaito en af en toe Shinken. Buiten trainen we enkel met bokken en saya. Informatie leveranciers en tips voor aanschaf wordt gegeven als lid bent van Open Dojo.

Zwaardtas en Sporttas

Sporttas voor je kleding, (of je doet het alvast aan onder je gewone kleding). Zwaardtas voor zwaarden, oefenzwaarden vervoer. Wij hebben specifieke toestemming van de politie regio Noord-Holland om op onze plek buiten te trainen. Het reglement waar je je verder aan dient te houden vanuit de Nederlandse wet maar ook vanuit zwaard etiquette (To-rei) met betrekking tot veiligheid zal ook worden besproken als je traint.

Andere (oefen)wapens

Wij trainen af en toe ook met stokken, jo. Escrima stokken en (oefen)mes. Dit gebeurd echter alleen in de gymzaal als locatie. Deze hoef je zelf niet aan te schaffen. (Mag wel uiteraard).

Men (gezichtsprotectiemasker) en dogi (karate/judo pak)

Deze kun online overal wel kopen maar een masker wat gebruikt wordt voor taekwondo of boksen volstaat. Later zullen op deze pagina wel links komen naar specifieke Men (protectie masker). Hetzelfde geld voor het aanschaffen van je kleding. Je dogi, jasje is wit. Judo of Karate Gi (jasje) is goed. Je mag met Hakama komen maar het liefst trainen we in karatepak ook vanwege de tijdspanne. Binnen de gymzaal dragen we ook de karate of judo broek. Buiten de dojo enkel onze Gi.

Translate »