Als je specifiek Iaido, Kenjutsu bij ons gaat trainen kun je de eerste keer uiteraard een obi, bokken en saya bij ons lenen. Gewone makkelijk zittende kleding, trainingspak is afdoende. Uiteraard als je regulier lekker komt trainen en je het geld hebt kun je materialen aanschaffen. Hieronder wat tips. In de training zal uiteraard het een en ander toegelicht worden.

Obi (een gekleurde band om je middel)

Als je begint volstaat een witte band. Train je karate en je komt steeds verder dan komt er steeds een kleurtje bij. Zie onze karate kata pagina. Voor onze iaido beoefenaars (iaidoka’s) is elke band goed die je meeneemt vanuit een andere school. Mocht je geen band hebben dan dus een witte band. Echter als je al een tijd bij ons hebt getrained en je hebt de eerste stadia doorlopen dan draag je een zwarte band. Je kan je band uiteraard zelf ergens bestellen maar hierbij onze tip: Band met geborduurde persoonlijke naam en met Open Dojo.

Houten oefenzwaarden

Een Bokken kan je eventueel hier bestellen. Je bent hier vrij in uiteraard maar onze tip: Bokken van goede kwaliteit en uit Japan.

Saya (schede)

Een Saya is nodig om met een Bokken het trekken en wegsteken van het zwaard goed te leren. Er zijn zwaardscholen waar zonder saya getrained wordt en waar de handeling geheel ritueel is. Bij ons train je met Iai-to en met Bokken altijd met Saya als het om iaido gaat.

Softzwaard 

Een softzwaard voor ons sparren is ook handig om zelf te hebben. LET OP! Ze gaan wel uiteindelijk kapot.

Iai-to en Shin-ken

Heb je al een iaito of shinken laat deze dan eerst keuren door de trainer. In de gymzaal trainen we met Iaito en af en toe Shinken. Buiten trainen we enkel met bokken en saya. Informatie leveranciers en tips voor aanschaf wordt gegeven als lid bent van Open Dojo.

Zwaardtas en Sporttas

Sporttas voor je kleding, (of je doet het alvast aan onder je gewone kleding). Zwaardtas voor zwaarden, oefenzwaarden vervoer. Wij hebben specifieke toestemming van de politie regio Noord-Holland om op onze plek buiten te trainen. Het reglement waar je je verder aan dient te houden vanuit de Nederlandse wet maar ook vanuit zwaard etiquette (To-rei) met betrekking tot veiligheid zal ook worden besproken als je traint.

Andere (oefen)wapens

Wij trainen af en toe ook met stokken, jo. Escrima stokken en mes. Dit gebeurd echter alleen in de gymzaal als locatie. Deze hoef je zelf niet aan te schaffen. (Mag wel uiteraard).

Men (gezichtsprotectiemasker) en dogi (karate/judo pak)

Deze kun online overal wel kopen maar een masker wat gebruikt wordt voor taekwondo of boksen volstaat. Later zullen op deze pagina wel links komen naar specifieke Men (protectie masker). Hetzelfde geld voor het aanschaffen van je kleding. Je dogi, jasje is wit. Judo of Karate Gi (jasje) is goed. Je mag met Hakama komen maar het liefst trainen we in karatepak ook vanwege de tijdspanne. Binnen de gymzaal dragen we ook de karate of judo broek. Buiten de dojo enkel onze Gi.

Beschermende uitrusting voor Karate jeugd

Vanaf de oranje band ga je full contact sparren en heb je protectors nodig voor karate. Voor het hoofd gebruiken we een koshiki karate helm en voor het lichaam een WTF bogu. Een ander merk mag ook, zolang hij maar WTF goedgekeurd is. Niet verplicht, maar wel aan te raden zijn free style handbeschermers en been-wreef protectors. Deze laatste twee protectors verkleinen de kans op blessures bij beginners.

Voor officiele bogu karate wedstrijden zijn de koshiki karate helm (zie boven) en de koshiki super-safe bogu (borstpanser) verplicht:  De Super-safe Koshiki bogu is alleen verkijgbaar in Japan en de verzendkosten zijn vrij prijzig. We bestellen meerdere bogu’s tegelijk om de verzendkosten zo laag mogelijk te maken. Mocht je er aan toe zijn, geef het dan aan bij de leraar, dan schrijven we je in voor een order. Bij wedstrijden is een tok ook verplicht. Je mag er zelf een kiezen die je comfortabel vind. De decathlon website is een goed startpunt. Let op: handbeschermers en scheenbeschermers zijn in bogu karate wedstrijden niet toegestaan.

Translate »