Open Dojo Haarlemmermeer is een unieke Dojo waar men als volwassene in Iaido en Kenjutsu kan trainen en Karate voor de jeugd beoefend wordt. De lessen vinden plaats in de gymzaal De Amazone of in de buitenlucht op onze vaste trainingsplek in het Haarlemmermeerse Bos. Als je op zoek bent naar ontspanning in beweging in een veilige omgeving ben je bij ons op je plek. Doordat wij een persoonlijke aanpak voorstaan krijg je alle aandacht om jezelf te ontwikkelen op je eigen tempo. Daarnaast is de keuze voor het beoefenen van Budo een pad waar je, mits je er nuchter mee om gaat, iets wat je tot op hoge leeftijd kan blijven beoefenen. Wij doen niet aan competitie hoewel wij wel sparren (kumite) aangezien het gecontroleerde ‘gevecht’ een unieke kans is, niet om beter te worden dan de ander, maar om samen met je mede beoefenaar te groeien in vaardigheid en zelfdiscipline.  

Open Dojo is opgericht in januari 2016 door Jeroen Y. Sikkema. Hij geeft Iaido en Kenjutsu les vanuit een unieke invalshoek die krijgskunst en creativiteit met elkaar verbindt. Hij beoefend Wing Chun vanaf zijn Kunstacademie periode vanaf 1994. Daarna heeft hij Tjimande Pentjak Silat beoefend onder Cherry Smith en later Paatje Smith. Sinds 2008 heeft hij Iaido geleerd van zijn leraar Eric Groes volgens de principes van Buken Ryu uit Japan, die ontstaan is uit de Iaido tak van Genwakai Karate. Hij heeft ook korte tijd les gevolgd in Sipbalki, Muso Shinden Ryu (Frankrijk) en Mugai Ryu (Haarlem). De opgedane ervaringen heeft hij verwerkt in een eigen curriculum. Wat bij hem voorop staat is een vrije benadering waar authenticiteit van lichamelijk bewegen en praktische toepassing aan elkaar gekoppeld worden. Zijn passie is om spiritualiteit, filosofie en concepten uit klassiek Japans Budo te verbinden met het alledaagse leven wat zorgt voor een unieke ervaring als leerling. 

De Karate discipline binnen Open Dojo Haarlemmermeer is opgericht door Johan Meijer. Hij geeft les aan de jeugd en is een begenadigd leraar. Door zijn jarenlange ervaring in o.a. Karate en Taekwondo kan hij het fundament zeer bekwaam overbrengen. Johan gaat methodisch te werk en dat werpt zijn vruchten af in de vorm van getalenteerde leerlingen. Johan werkt volgens het banden systeem zodat de jeugdige Budoka’s extra gemotiveerd worden en ook weten waar ze aan toe zijn in hun ontwikkeling. Johan Meijer is evenals de oprichter van Open Dojo een leerling geweest van Buken Ryu (Kenshinkai) van Wouter Go. De ervaringen die hij hierin mee heeft genomen hebben hem ook een uniek perspectief gegeven op de klassiekere Karatestijlen die hij daardoor op een ‘nieuwe’ manier heeft weten te waarderen. De synergie tussen beide leraren zit in de ervaringen uit de IT wereld enerzijds en anderzijds weten zij elkaar te vinden in de artistieke wereld van het tekenen en schilderen. Bunbu Ichi Ryu Do is daarom ook een belangrijk concept binnen Open Dojo Haarlemmermeer waarvan wij hopen dat wij hiermee de mensen kunnen laten meegenieten in onze gezamenlijk pad in kunde en expressie in Budo als zowel in het dagelijkse leven.

Translate »